Hälsa är kul!

Att leva hälsosamt har ju blivit populärt och det är inte längre så att det är ”töntigt” med nyttig mat och träning, utan det är snarare tvärtom. Idag är det de coola kidsen som arbetar inom hälsosektionen och det blir bara fler och fler som utbildar sig inom yrken som kostrådgivare, dietist, personlig tränare med mera. Jag pluggar ju själv kost och vill arbeta som personlig tränare så jag har ju bra insyn i vad för typ av personer som pluggar det här. Det är kul att se en bra spridning på folk, men det vi alla har gemensamt är att vi har ett intresse för att leva hälsosamt och det är lätt att ge varandra tips om kul träning, recept med mera!

Husmanskost – Polen vs Sverige

Svensk husmanskost
Svensk husmanskost

Jag kommer ju från Polen och där är det inte fullt lika många som håller på så som vi gör i Sverige. Anledningen är att Sverige är ett rikare land som har råd och kanske framförallt tid att tänka på kosthållningen hemma i familjen utifrån kostråd från proffs. I Polen körs det på med gammal klassisk husmanskost och trots att den är supergod så är den kanske inte alltid den nyttigaste maten. Den påminner mycket om svensk husmanskost, så är du van vid det så vet du på ett ungefär vad du har att vänta om du äter klassisk polsk mat.

Det har varit mycket negativa tankar om husmanskost, men som tur är så börjar det vända lite. Det finns mycket inom husmanskosten som är bra, men det är också så att det behövs betydligt fler färger på tallriken för att både polsk och svensk klassisk mat ska kännas helt bra.

En fräsch heldag

Jag och mina kompisar brukar passa på när det är söndag att ta en heldag som går i hälsans tecken. Detta innebär att vi bland annat brukar ge oss ut på skridskofärd, lite skidåkning, promenad i lite tuffare terräng eller liknande. Min kompis köpte nyligen ett multigym så ibland tränar vi inomhus också 🙂 Efter att utomhuslivet (eller träningen på multigymmet) är klart går vi hem till en av oss och lagar mat tillsammans. Då vi är ett ganska stort gäng så delar vi på kostnaderna, annars skulle det bli ganska dyrt.

Vi använder oss endast av ekologiska varor och svenskt kött och om vi äter ekologiskt svenskt kött så kan ni ju själva förstå att det blir lite maffigt pris för studenter när man lagar till typ 10 personer! Kött äter vi därför ganska sällan, men det är ändå ingen av oss som är någon större fantast av kött, så det är absolut ingenting vi saknar.

Att göra något sådant här med sina kompisar på söndagarna istället för att träffas och dega i soffan med chips och film är åtminstone värt ett försök för er som inte är vana, så tänk på det och testa!